Turska – kolevka civilizacije

Tursku, s pravom, nazivaju kolevkom civilizacije. Arheološka istraživanja su otkrila najstarije freske na svetu koje potiču još iz doba neolita iz grada Atal Hujuk, a prva naseljavanja na ovim prostorima procenjuju se na 6. 500 godina pre n.e.
Posle epohe Aleksandra Velikog, Rimskog i Vizantijskog carstva, rađa se islam ( 570 god. pre naše ere ), a početkom XI veka Turci Seldžuci osvajaju današnju Tursku i sa sobom donose lepotu arhitekture i dizajna.
Turska se prostire na dva kontinenta od evropskog Balkana do Sirije, Iraka, Irana i kavkavskih republika.
Odmor u Turskoj nudi priliku da se iskusi fantastičan sukob kultura , gde se Evropa i zapad sreću sa Azijom. Turska nudi dugo vlažno leto koje je pravi raj za turiste, od kojih se mnogi vraćaju iz godine u godinu, i koji dolaze da uživaju u fenomenalnim plažama, toplom moru i prijateljskoj atmosferi.

Tokom poslednjih decenija dvadesetog veka Turska je postala pravi raj za turiste iz celog sveta, koji su privučeni sa peščanim plažama dugim 8.000 kilometara, koje izlaze na četiri mora : Egejsko, Sredozemno, Mramorno i Crno.

Turska ima izuzetan geografski položaj, klimatske uslove i pruža najraznovrsniji mediteranski odmor sa aromom orijenta.

Odmor u Turskoj pruža kompletne mogućnosti: za parove koji žele da iskoriste svaki trenutak na suncu, porodice sa decom, kao i za sve druge koji žele da odmaraju na suncu, na obalama Mediterana.

Grčka, persijska, rimska i vizantijska imperija su doprinele bogatstvu prelepe arhitekture – džamije, hramovi, amfiteatri, mala tradicionalna sela – koja odmor u Turskoj pretvaraju u pravo mini putovanje kroz vreme. Naročito ako ste na putu za glavne kulturne centre poput Efesa – jednog od najbolje očuvanih rimskih gradova, ili krstaški grad Bodrum.

Ali, naravno, nije sve istorijsko i tradicionalno, takođe postoje i objekti, lokaliteti i pogodnosti iz novog doba. Privlačne su i suncem obasjane peščane plaže, kao i bogat noćni život. 

Trbušni ples ( beli densing ). Živahne i bučne pijace. Sve to obeležava Tursku. Sa jednom nogom na istoku i jednom na zapadu, ovde je eksplozija različitih uticaja i kultura. I kao što se može zamisliti, rezultati su prilično neverovatni. Otomanske džamije su rame uz rame sa rimskim hramovima. Pijace sa začinima su do ekskluzivnih butika. Dok se visoke planine nadvisuju nad dole suncem okupanim plažama. Za razliku od drugih delova Mediterana, većina turskih mesta je malo šta izgubilo od originalnog. Naćićete gradove koji su poput kocki šećera, stare zamke i hramove. Putovanje još nazad kroz vreme istražuje ruševine Efesa. Takođe, pogled pun strahopoštovanja zaslužuju minareti koji su postavljeni kao igle u Istanbulu, a u Bodrumu možete da oživite dane krstaških ratova u dvorcu Svetog Petra.
Ali, ova egzotična zemlja se takođe kreće u korak sa vremenom. Moguće je živeti otmenim životom i pomešati se sa džet-setom u marini Marmaris, provesti nepristojnu količinu vremena kupujući odeću u luksuznim buticima, ili razdrmati se u noćnim satima, u nekom od barova ili klubova u Bodrumu.

Letovališta u Bodrumu su velika, puna gužve … i potpuno očaravajuća. Dakle, ukoliko želite miran odmor, onda ovo bučno, prelepo mesto na Turskoj obali Egejskog mora verovatno nije za vas.
Kao sa razglednice, nad savršenim zalivom nadkriljuje se krstaški dvorac. Bodrum je zanosan, kosmopolitski spoj Istoka i Zapada. Karakterišu ga izuzetno bele kuće koje su prosute po njegovim obroncima, njegove pijace pune gužve, stari grad poput lavirinta, istorijsko blago i prodavnice širom marine idealne za kupoholičare, kao i za one koji samo razgledaju. Uživanje u brojnim turskim i internacionalnim restoranima, i hiperaktivnom noćnom životu koji nudi muzika iz barova i klubova starog grada, učiniće odmor potpunim.
Letovanje u Bodrumu, takođe, podrazumeva i plaže, jer gde god da ste smešteni samo na dohvat od vas su lepi lokalni zalivi i uvučene obale. Sunčane i peščane plaže su opremljene i za zabavu na vodi.

Odmor u Antaliji nudi mešavinu beskrajnih plaža, šopinga i noćnog života, sve smešteno u istorijskoj atmosferi. Iz starog vizantijskog centra, koji je okružen srednjevekovnim zidinama, ubrzano su počele da niču ulice ispunjene prodavnicama, šarene marine i svetlucave plaže – nudeći čari kojima je teško odoleti.
Na jednoj strani grada, preko šljunka i peska nudi se opčinjavajući pogled na mračne planine, kao i pogodnosti za sportove na vodi, dok sa druge strane u blizini Lara plaže, blaga svetlost zvezda, koja se spušta preko zlatnog peska stiže do azurnog mora.
Stvari koje trebate probati ovde su: cenjkanje za ručno rađene tepihe u starom delu grada, napunite vaša čula u turskom kupatilu, probajte koktele na obali, pre nego što odete u diskoteke ili barove. Antalija je dom najvećeg plutajućeg noćnog kluba.
A ako vas interesuje kulturno blago, posetite Pergu i Aspendos gde će vas oduševiti pogled na stari amfiteatar.

U Gumbetu možete doživeti kako zabavu na suncu, tako i zabavu pod zvezdama. Ovo naselje je živo i danju i noću, tako da je savršeno za parove i porodice koje vole društvo.
Sa svojim belo okrečenim zgradama koje se spuštaju do živopisnog zaliva, Gumbet izgleda kao tradicionalno selo, s jedne strane, ali on, takođe, nudi i puno sadržaja za zabavu. Tu su poznate, uske peščane i šljunkovite plaže – kafići, barovi, prodavnice i internacionalni restorani, kao i izobilje sadržaja u vodi. A za noćni provod, ima dosta diskoteka i barova.
Gumbet, takođe ima i svoj deo kulture. Kosmopolitski Gumbet sa svojim Krusader dvorcem i sjajnim bazarima je pravi izbor, kao i neponovljivi Efes.

Odmaralište Bitez je raj za aktivan odmor, sa fantastičnim spektorom izbora za sportove na vodi.
Tirkizna obala ili Dalaman regija protežu se od Antalije do Marmarisa duž jugo-zapadne obale obale Turske i poznata je po svojim prirodnim lepotama i planinama koje obiluju mirisnim borovima. Odmaralište Marmaris je verovatno najpopularnije u Turskoj, gde je stari deo grada magični lavirint uskih ulica. Ikmeler je savršena baza za istraživanje u blizini naselja, mirniji zaliv sa velikim izborom barova i restorana. Luka u Fetijama je tradicionalnog turskog izgleda, ispunjena ribarskim brodovima, jahtama i taksi-vozilima na vodi.

Postoji i veliki izbor za jednodnevne izlete, kao što su – poseta drevnom istorijskom gradu u Efesu, valjanje u blatu u Dalian kupatilu, poseta Fetija marketu ili jednostavno poći na putovanje sa vozilima 4×4 kroz daleka mala sela koja su puna tradicionalnog šarma.
Ovde ćete dobiti toplu dobrodošlicu od lokalnih meštana koji će vas dočekati raširenih ruku, sa svojom jedinstvenom kulturom. Turci su veoma strastveni ljudi, fanatično zaljubljeni u sport, a posebno u fudbal.

Svaki odmor u Turskoj treba da sadrži krstarenje brodom i izlete u prirodu, kao i antičke lokalitete. Proleće je sjajna prilika za šetnje stazama, sportske aktivnosti na vodi, kao i za odmor pun avanture.

Gde god da napravite korak u ovoj hipnotišujućoj zemlji Bliskog Istoka budite sigurni da ćete pasti na njene čari.