Tunis – blago severne Afrike

Kao najsevernija zemlja u Africi, Tunis deli granice sa Alžirom i Libijom, a od Evrope je odvojena Sredozemnim morem.

Zbog svog strateškog geografskog položaja, Tunis je još od pamtiveka otvoren za uticaje iz drugih zemalja. U periodu od tri hiljade godina, kroz ovu zemlju su prošli Feničani, Rimljani, Arapi, Turci, Španci i Francuzi, i svi su ostavili poneki dokaz o svom prisustvu.

Današnji Tunis je veza između zapada, Afričkog i islamskog sveta, i sadrži bogatstvo različitih i fascinantnih prirodnih, istorijskih i kulturnih atrakcija za turiste.

Tunis je zemlja sa mnogo raznovrsnog pejzaža. Severni gradovi i veliki moderni i bučni gradovi Tunisa pružaju sliku savremene severnoafričke zemlje. Širom Tunisa videćete brojne rimske spomenike, koloseume i pozorišta, koji predstavljaju dokaz rimske okupacije.

Sve vrste smeštaja su dostupne u Tunisu, od onih skromnih do luksuznih, sa pet zvezdica.

Tunis, glavni grad, sam po sebi, postaje nezaobilazna destinacija za ljude koje privlači Medina i prelepa islamska arhitektura koja se može videti na zgradama i džamijama. Medina sadrži bukvalno na stotine spomenika, među njima i Veliku džamiju, madrasas , Begov dvor i nekoliko grobnica.

Najpoznatija odmarališta u Tunisu su Hamamet, Skanes, Sus i Port el Kantaui, gde nedaleko od obale, na belim peščanim plažama postoje brojne mogućnosti za sunčanje, kupanje, ronjenje i jedrenje na dasci.
Tunis postaje sve popularnija destinacija za ljubitelje golfa.

Hamamet je tunisko letovalište sa najvećim međunarodnim renomeom, jedno od najpoznatijih na čitavom Sredozemlju. Leži u severnom delu istoimenog zaliva, na poluostrvu Kap Bon, 70 km od prestonice Tunisa.
Gradsko jezgro Hamameta čini moćno srednjevekovno utvrđenje na samoj obali mora, medina sa uskim i živopisnim ulicama i moderan trgovački centar sa mnogobrojnim prodavnicama, kafeterijama i restoranima. Izgrađen u stilu tradicionalne arhitekture, preko puta gradske plaže, ovaj centar je tokom celog dana a posebno u večernjim časovima, mesto okupljanja posetilaca iz celog sveta.

Sus je treći grad po veličini u Tunisu i vrlo značajan turistički centar. Nalazi se 140 km južno od grada Tunisa, između Monastira i Hamameta.
Stari primorski gradić Sus je izgrađen na obali mora. Stari evropski okrug svojom širinom i divnim avenijama daje sliku jednog modernog, užurbanog grada. U blizini Medine nalaze se spomenici koji datiraju iz srednjeg veka: Ribat tvrđava, velika džamija, kula tvrđava kao i monumentalni bedemi.
Port El Kantaoui – najmlađe turističko mesto, se polako ali sigurno širi i razvija. Udaljen samo 8 km od centra Susa, može se pohvaliti golf terenom sa 36 rupa i lukom.

Prelepe plaže i prijatna okolina čine Monastir veoma lepim turističkim mestom, smeštenim između severa i juga Tunisa. Ribarska luka i souk ( pijaca, prodavnice ) vrve od turista. Samo 4 km od grada udaljen je monastirski internacionalni aerodrom, a u neposrednoj blizini Monastira se nalaze golf tereni između maslinjaka i palminog drveća okruženi plavetnilom mora. Gradom dominira utvrđenje iz 9. veka koje je u savršenoj harmoniji sa modernim objektima.

Grad Sidi Bou Said se nalazi nedaleko od Tunisa, i njegovo ime u prevodu znači mesto lepog pogleda, a sada je umetnička kolonija koju rado pohode umetnici iz celog sveta tražeći nova nadahnuća u hiljadugodišnjoj istoriji i mešavini kulturnih uticaja. Plava vrata, rešetke od kovanog gvožđa i bele kuće nižu se na brdskoj padini. Njihova arhitektura vekovima privlači umetnike, pesnike i pisce, koji su stvarali opčinjeni lepotom ovog grada. Tu se nalaze i letnje rezidencije najimućnijih Tunižana. U najpoznatijem kafeu Cafe des Nattes možete uživati u turskoj kafi ili čaju od nane sa šišarkama koji najbolje osvežava na velikim vrućinama.

Tunis nudi atraktivne obale, ali istovremeno i neke divne drevne baštine, sa bogatim istorijskim značajem, među koje spadaju i ostaci legendarnog antičkog grada Kartagine.

Grad Karthago je utemeljen 814. godine p. n. e. Od ove ponosne varošice danas je ostalo samo jedno malo naselje, između zelenih vrtova i luksuznih rezidencija Tunisa. O davnim vremenima svedoče spomenici i istorijski zapisi. Iz vremena Puna ostao je Tofet sanktorijum, gde su prinošene žrtve bogovima Tanit i Baal; Hammon sanktorijum, ostatak trgovačke i vojne luke. Iz rimskog perioda bolje su očuvane teme Antoniniusa iz II veka, spomenici Odeon i vila – park.

Nazvan po Gerbatani plemenu, Đerba je dom jedne od svetski najstarije jevrejske zajednice i bio je centar keramičke proizvodnje u doba neolita. Rimski nasip i dalje povezuje ostrvo sa kopnom, a u svom „ Centralnom delu „ Houmt Souku, ribari su svakodnevno na pijaci, kao što su bili vekovima.

Vredi posetiti i El Ghriba sinagogu, u kojoj se nalazi najstarija ručno – rađena Tora, i posmatrati u keramičkoj radionici izradu lonaca na tradicionalan način, koja je stopljena sa mirnim pejzažima i rastinjem palmi, napuštenim salašima i blistavim džamijama.

Putujući južno, doćićete u grad El Đem. To je relativno mali grad koji je poznat po izuzetno dobro očuvanim rimskim amfiteatrima, koji su korišćeni za snimanje filma Montija Pajtona „  Žitije Brajanovo “.

Putujući dalje na jug, dolazimo do Sahare koja nudi različit izbor- od jahanja kamila, vožnju na četiri točka po beskrajnim dinama do razledanja sela Matmata. Prelepi pejzaž sa kućama troglodita je bilo mesto koje je odabrao Džordž Lukas za snimanje filma ” Ratovi zvezda “. Pećinske kuće Berbera i danas predstavljaju zanimljivu građevinsku i istorijsku atrakciju.
Ogromno prostranstvo Sahare je tako prazno, tiho i prelepo.

Na izlazu iz grada Kebili, koji je dobio naziv ” kapija pustinje ” , počinju peščane dine istočnog dela pustinje Sahara.
Douz je tipičan pustinjski gradić gde se živi po običajima predaka, stanovništvo se bavi uzgojem kamila i proizvodnjom urmi. Četvrtkom radi pijaca na kojoj se mogu kupiti razni kožni predmeti, berberski nakit itd.

Šot El Đerid je najveće slano jezero u Severnoj Africi, dužine 250 km i širine 20 km. Pravo mesto da se doživi fatamorgana, mesto gde se mešaju realnost i san, jer se zbog ugrejane slane vode, često na površini jezera vide nepostojeće oaze, gradovi ili planine.

Kairouan je poznat kao ” meka Maghreba ” . Počeli su ga graditi 670. godine pod uputstvima Naafa, severnoafričkog islamskog sveštenika. Tu se nalazi veći broj religijskih spomenika i crkava, ukupno 130. Dve privlače posebnu pažnju vernika i turista. Prva je Velika džamija iz IX veka, koja podseća na tvrđavu sa mermernim stubovima i dvorištem , po veličini 4. u svetu, i Berberin džamija – poznato mesto hodočašća. Iako se nalazi u pustinji, Kairouan ne oskudeva vodom, naprotiv već u IX veku izgrađen je rezervoar vode – kupalište Aghlabida.

Luksuzni spa centi i internacionalne kuhinje čine ovu severnoafričku zemlju veoma privlačnom za turiste. Tunižanska kuhinja se sastoji od bilja i začina sa svežim povrćem i varivom od jagnjetine, teletine ili ribe. Nacionalno jelo Tunisa se zove Kuskus. Popularna jela koja trebate probati dok ste u Tunisu su slatka peciva. Peciva koja se tradicionalno jedu u Tunisu za vreme proslava često sadrže dosta oraha .

Tunis je izvan Eurozone.

Valuta je tunižanski dinar.

Gotovinski ili putniči čekovi se mogu lako zameniti po dolasku u zemlju u menjačnicama, bankama ili na recepciji hotela.
Bankomati su dostupni u velikim gradovima, a takođe su prihvaćene i kreditne kartice.