Tasos

Tasos – smaragdno ostrvo

Tasos je najsevernije ostrvo u Egejskoj grupi i nalazi se nadomak makedonske obale.
Basnoslovno bogat u drevna vremena, zahvaljujući velikim naslagama zlata i mermera, Tasos se danas nalazi na vrhu lestvice grčkih ostrva za odmor, koje ima toliko toga da ponudi posetiocu, sa velikim plažama i vrlo lepim odmaralištima.
Jedna od najvećih prednosti Tasosa, kao destinacije sa plažama, je u odličnom putu koji odzvanja ostrvom, obezeđujući lak pristup peščanim plažama na atraktivnim obalama. Putevi u unutrašnjosti vode do mnogih šarmantnih brdskih sela i velikih šuma.

Odmor na Tasosu je ono što možda priželjkujute tokom cele godine. Ovde su skrivene uvale i peščani potezi, istorijske ruševine, porodične taverne i sunce u izobilju.
Ovde se stvari sporo odvijaju i nepisano je pravilo da se ovde usporite. Zaboravite saobraćajne gužve, elektronsku poštu i zvuk telefona – jer ono na šta ovde morate da se fokusirate je opuštanje.

Ako želite malo istraživanja krenite na put oko obale i otkrijte mnogo skrivenih uvala i zaklonjenih zaliva, idealnih za one koji žele malo privatnosti.
Sa velikim odmaralištima i plažama sa čistom vodom, bujnim baštama i čitavim nizom aktivnosti za koje se možete odlučiti da ovde uradite. A za one koji vole da se opuste i malo više odmaraju tu su banjski centri i prijatne masaže.
Smeštaj na Tasosu je uglavnom u malim udobnim hotelima i apartmanima.

Od svih grčkih ostrva, Tasos je najautentičniji. Dok su neki od njegovih suseda dodali međunarodne elemente – kao što su karaoke barovi i kineski restorani – sa ponudom tokom cele godine, Tasos je ostao uzor tradicije.

Pejzaž Tasosa je zaštitni znak Grčke. U stvari, Tasos je poznat kao “Smaragdno ostrvo” zahvaljujući zaobljenim brdima, plodnim vinogradima i maslinjacima. Dole na obali, zbirka plaža obuhvata sve, od skrovitih uvala do lepo očišćenog peska.

Život na ostrvu se može pratiti unazad do kamenog doba. Od tada, brojna carstva, uključujući Rimljane i Egipćane, pokušali su da ovo mesto preuzmu kao svoje. Kao rezultat toga, u prestonici ostrva, gradu Tasos, postoje brojne uspomene iz prošlosti, uključujući i drevne rimske amfiteatre i Akropolj.

Glavni grad ostrva, grad Tasos, je izgrađen na mestu drevnog grada, nekadašnjeg doma Tračana i Feničana. Grad Tasos poseduje brojne taverne na obali. Njegov burni noćni život je u savršenom skladu sa peskovitim plažama okupanim suncem, u blizini.
Ovde se nalazi i Arheološki muzej, sa predmetima sa celog Tasosa, još od 7.veka pre nove ere.
Stari deo grada je pun šarma. Iza njega su ulice modernog grada – sa bučnim barovima, klubovima i prodavnicama. Iznad svega je drevni Akropolj, zajedno sa klasičnim hramovima, amfiteatrima i ostacima rimskog puta. Na periferiji grada postoji tiha uvala za potpuno opuštanje na suncu.

Većina popularnih Tasos odmarališta je na jugozapadnoj obali, u blizini grada Limenaria, gde ima dosta barova i taverni blizu prelepe peščane plaže.

Mala sela Panagija i Potamia, na istoku ostrva, su vrlo slikovita i na dohvat ruke od Limenaria.

Na istočnoj obali Tasosa, turistički razvoj Zlatne plaže, doprineo je pojavi velikog broja luksuznih hotela i niza pogodnosti, u blizini finog peska.Takođe, veoma popularne plaže su i  Aliki i Rajska plaža, dok je tu i odlična duga peščana plaža na Skala Potamiasu.

Tripiti i Potos su neka od netaknutih mesta, dok je Skala Rahoni namenjena prvenstveno ljubiteljima vodenih sportova.
Tripiti je malo mesto sa svega nekoliko hotela i apartmana, ali njegov adut je peskovita plaža u dužini oko 2 kilometara, sa plavo-zelenom bojom, koja se smatra jednom od najboljih na Tasosu. Zaliv od kamena i obilje borova u pesku, daju ovo mestu mističnost i skrivenost, a i kako je van glavnih turističkih staza, svuda je uglavnom mirno.

Kao i kod mnogih grčkih ostrva, morskih plodova u velikoj meri ima na meniju. U mnogo restorana, u kojima možete uživati na Tasosu, imaju karakteristična jela koja uključuju sabljarke i hobotnice. Lokalni specijaliteti su stifado, riblja ikra risoles i kleftiko.

Tasos je posebno atraktivan u proleće kada divlje cveće prekrije ostrvo.