Bugarska – zemlja ruža i planina

Bugarska … slika predela se pruža od šumovitih planinskih venaca, do plodnih ravnica i zlatnih peščanih plaža. Mala ribarska sela, moderni centri i velike međunarodne luke šire toplu pozivnicu za dolazak na vode Crnog Mora.
Smeštena jugoistočno na Balkanu, Bugarska je veoma obdarena prirodom, uz niz destinacija za odmor u skladu sa potrebama svakog turiste. Uprkos svemu ona je manje razvijena kao turističko mesto u odnosu na susednu Grčku i Tursku, zbog čega je i znatno jeftinija
U istraživanju za 2010. godinu, Bugarska je rangirana kao jedna od jeftinijih turističkih destinacija, gde za uložen novac možete dobiti najbolji odmor na svetu.

Bugarska se može pohvaliti da ima retku kombinaciju fantastičnih plaža, uzbudljivih skijališta i spektakularnih planina. Kada su u pitanju hrana, piće i turističke atrakcije, lepota, istorija, kosmopolitske plaže i odmarališta, zelene šume, planinska jezera i uzbudljiva skijališta – ova zemlja sve to ima u svojoj ponudi.

Obala Crnog mora u Bugarskoj se prostire na impresivnih 400 km, sa nekim od najboljih peščanih plaža u Evropi ( nagrada od 8 Plavih Zastava koji su dodeljeni kao nagrada Bugarskoj, to dokazuje ) i može se pohvaliti prosečnom temperaturom od 27 ° C. Veličanstveni planinski venci Bugarske i duboke doline, su divan izbor za one koji žele da uživaju u čistom planinskom vazduhu i divnom pogledu, sa izobiljem spektakularne flore i faune koje ispunjavaju planinske strane. Savršena destinacija za šetnje, planinarenje ili planinski biciklizam.

Bugarska obala prikazuje 13 vekova staru istoriju sa brojnim detaljima. Između granica zemlje nalazi se više od 200 muzeja, 160 manastira i 9 UNESCO-vih Svetskih baština.

Bugarska je uglavnom poznata po fenomenalnim plažama, ali u suštini karakter zemlje leži u njenim impresivnim planinskim vencima. Ovde variraju šest različitih opsega od visokih, snegom pokrivenih vrhova, preko blagih zelenih obronaka i šuma, skrivenih termalnih izvora i banja, i dolina gde je vazduh prepun mirisa cveća i lekovitog bilja. „Dolina ruža“ leži u srcu Bugarske i najveći je proizvođač ružinog ulja u svetu, zbog čega je i dobila nadimak “zemlja ruža”. U podnožju planine Vitoša nalazi se glavni grad Sofija, u kom se nalazi veliki broj arhitektonskih spomenika i muzeja. Planine Rila i Pirin imaju sve pogodnosti za skijališta, tu su i čuveni Rilski manastir i prelepi pejzaž nacionalnog parka Pirin, svetska kulturna i nacionalna baština. Kroz celu zemlju se proteže Stara planina, koja ima najbolju ponudu za pešačenje, u Evropi.

Tople vode Crnog mora, vaš odmor u Bugarskoj će fokusirati na sunce, more i pesak. Priobalne vode su dobre za kupanje, kao i prepuštanje sportovima na vodi, zahvaljujući blagoj plimi.

Od primorskih odmarališta duž crnomorske obale do prelepih planinskih odmarališta, ili čak odmor u velikim gradovima – postoji širok spektar stvari koje u Bugarskoj treba videti i uraditi. Za one koji vole sportove na vodi, postoje i kursevi ronjenja sa kvalifikovanim instruktorima.
Bugarska je posebno ponosna na svoju tradiciju. Narodne igre, muzika, narodne nošnje i tradicionalni rituali i dalje imaju značajno mesto u životu Bugara. Tokom leta broj narodnih i kulturnih festivala i koncerata odvijaju se uglavnom u gradovima Varna, Burgas i Sozopol.

VODENI PARKOVI

Dok ste na odmoru u Bugarskoj možete posetiti i brojne vodene parkove. Tri najveća vodena parka su:
- Vodeni park u Sunčevom bregu,  nalazi se u zapadnom delu odmarališta
- „ Akvapolis “ se nalazi u severozapadnom delu Zlatni Pjasci, na magistralnom putu od rivijere na Albeni.
- “Akva raj “ u Nesebaru je smešten na površini od 30 000 kvadratnih kilometara, na jugu, na putu za Burgas.

HRANA I PIĆE

Zbog svog geografskog položaja i raznovrsne istorije, bugarska kuhinja je mešavina slovenske, grčke i turske kuhinje. Bugarski nacionalni specijaliteti obuhvataju:

  • Šopska salata ( kockice paradajza, krastavca, paprike i prešuna, sa struganim sirom na vrhu) .

  • Tartar ( hladna supa od usitnjenog krastavca, oraha i jogurta ), savršena za vrele letnje dane.

  • Bugarski beli sir pečen sa jajima je još jedan favorit.

Druga tradicionalna jela su ćevapčići, kavurma (individualno dinstana, od svinjskog ili telećeg mesa, ili sa crnim lukom i pečurkama), šiš – ćebap, punjeni kupus, kao i musaka. Jogurt, takođe, ima bolji ukus – u zemlji porekla.

Bugarska ima odlična lokalna vina i alkoholna pića, ali ništa ne može da pobedi hladno bugarsko pivo dok se opuštate pored bazena u jednom od lokalnih barova i restorana.

ŠOPING

Bugarska je odlično mesto za jeftinu dizajniranu odeću i ručne torbe. Proizvodi tradicionalnih zanata kao što su grnčarija, nakit, čipka i trikotaža se mogu naći na lokalnom tržištu i u prodavnicama.
Izleti u lokalne fabrike stakla i keramike su, takođe, veoma zastupljeni.

KLIMA

U Bugarskoj je prosečna temperatura 29 ° C leti i preko 300 sunčanih sati u sezoni.

Mnogi stari gradovi u Bugarskoj nude uvid u bogatu istoriju zemlje, sa drevnim blagom iz doba Tračana i crkve, manastiri, rustična naselja nude posetiocima priliku da istražuju istorijske relikvije. Jedna od najvećih prednosti zemlje za posetioce je njena raznovrsnost, ali bez obzira šta je vaš izbor za istraživanje, uvek postoji garancija za toplom dobrodošlicom.

Na raspolaganju su odmarališta sa plažama koja nude obilje zabave na vodi, restorane, kafiće i sneck-barove, kao i ostale ugostiteljske objekte za svačiji ukus. Bugarska je zadržala fokus na ekološkom turizmu u odmaralištama, kao što su Albena i Zlatni Pjasci, na severu, do Obzora i Sunčane plaže, na jugu.

Ili postoji mogućnost da se smestite u tradicionalne stare primorske luke, kao što su Sveti Vlas i Nesebar, Sv. Konstantin i Varna.

Plaža Obzor, koju su antički Grci nazvali i Heliopolis, što znači „ Grad Sunca ” izgleda kao da se nije menjala tokom vremena.

Malo dalje niz obalu nalazi se kosmopolitski Sunčev Breg, najveće letovalište u Bugarskoj. Ovde se nalaze brojni restorani i kafići, akva-park, kao i mogućnosti za brojne sportove na vodi. Takođe, se može pronaći i engleska kuhinja, kao i raznovrsna brza hrana, pored vodeće bugarske.

Na jugu, Nesebar predstavlja drugačiji svet od turističkog Sunčevog brega. To je tradicionalni pitoreskni gradić, koji predstavlja drevno nasleđe i najstarije naselje, ne samo u Bugarskoj, već i u celoj Evropi. Nesebar je čuven po svojoj šarmantnoj srednjevekovnoj arhitekturi. Izgubićete sate i sate lutajući uskim kaldrmisanim ulicama i neobičnim prodavnicama.
Ili tradicionalno ribarsko selo Sveti Vlas, sa tradicionalnim restoranima – idealnim za probanje sveže ulovljene ribe koja se služi u bugarskom stilu.

Bez obzira da li tražite mir i ispokoj, živahne barove i šarenolike prodavnice ili stare gradove i bučne pijace – sve ćete naći u Bugarskoj.