Halkidiki idealno mesto za odmor

Bele peščane plaže i kristalno čisto Egejsko more najbolja su preporuka za letovanje na Kasandri, prvom poluostrvskom prstu Halkidikija. Već godinama su Pefkohori, Hanioti, Polihrono, Kaliteja i Afitos najposećenija turistička mesta u ovoj regiji. Međutim turisti tek treba da otkriju živopisne gradiće u kontinentalnom delu Halkidikija, poput Taksiarhisa, Areneje i Stagire. Okruženi su četinarima i prava su riznica kulturnih spomenika.

Turistička mesta od Afitosa do Polihrona važe za mirna letovališta, idealna za porodice sa decom. Njihova prednost ogleda se i u tome što su udaljena svega četiri, pet kilometara jedno od drugog, pa tokom odmora možete lako da obiđete čitavu regiju i da se kupate na najlepšim plažama. Ksenija, plaža čuvena po lepoti, udaljena je od Pefkohorija oko četiri kilometara.


Ako ste raspoloženi za večernji provod, posetite Hanioti, u kom postoji veliki broj restorana i sjajnih taverni.
Najbolje diskoteke naćićete između Haniotija i Polihrona, kao i u Kaliteji.

Da bi vam odmor bio sadržajniji, možete da obiđete i živopisna sela u kontinentalnom delu poluostrva. Na 25 kilometara od Poligirosa, administrativnog centra Halkidikija, nalazi se Taksiarhis, selo koje među Atinjanima postaje sve atraktivnije za odmor.
Čitava oblast je pošumljena jelama, a iznad sela postoji uređeno izletište, s restoranom i igralištem.

Drugo mesto koje vredi posetiti je Arneja, jedna od najstarijih naseobina u Grčkoj. Nalazi se na glavnom putu za Atos, a od Soluna je udaljena 70 kilometara. Svratite u lokalni muzej u kome su izložene tradicionalne nošnje, predmeti karakteristični za ovaj kraj, kao i razboji za tkanje.  U glavnoj ulici nalazi se gostionica u kojoj možete i da prenoćite.
U Arneji velika pažnja se poklanja tradicionalnoj arhitekturi, pa se i nove kuće grade po ugledu na one iz 18. i 19. veka.