Crna Gora – biser Mediterana

Na jugoistoku Evrope, mala republika Crna Gora, je raj za zaljubljenike u plaže. Crnogorska obala sa oko 300 km ima preko 100 plaža, koje se kreću od šljunkovitih uvala do peskovitih zaliva. Bokokotorski zaliv je najspektakularniji – sa svojom tirkiznom vodom i planinama u pozadini. U neposrednoj blizini je plaža Bajova Kula koja je veoma popularna, kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste, gde se širi miris lovora.

Crna Gora je zemlja blagoslovena sa izuzetnom raznolikošću, suprotnostima bez premca, prirodnim lepotama i vekovnom tradicijom, gde su još vidljiva mala sela duž obale. Kombinujte Crnu Goru i njenu blagu mediteransku klimu, koja se može pohvaliti prosekom od 240 sunčanih dana godišnje, sa nekim od najboljih plaža, mirnim tirkiznim morem Jadrana i gostoprimstvom lokalnog stanovništva.

Sub-tropska klima doprinosi rastinju bujnog cveća i grmlja, maslina i mimoza. Veoma gostoljubiva i opuštajuća atmosfera, koja je dopunjena raznim predstavama i scenama na otvorenom, festivalima i drugim muzičkim događajima, čine da letovanje u Budvi, Petrovcu i Bečićima, upamtite kao nezaboravne trenutke.

Crna Gora je biser Mediterana, sa svojim prelepim i pitomim plažama.
Postoji veliki izbor sportova na vodi, koji se nude u glavnim odmaralištima, ili možete da proverite lepotu Crne Gore na svakom njenom koraku kao što su, kamena sela iz davnih vremena, prelepi fjord-Boka Kotorska ili netaknuto Skadarsko jezero.

Svi posetioci Crne Gore treba da isprobaju neka od poznatih domaćih jela, kao što su: Njegoška pršuta sa maslinama i sirom, Baka (riblji paprikaš), školjke u buzar sosu (paradajz, peršun, beli i crni luk).
Na odmoru u Crnoj Gori, takođe, morate probati neka od domaćih vina i piva, koja su izuzetno kvalitetna i savršeno se kombinuju sa lokalnom kuhinjom.

Odmor u Crnoj Gori je putovanje unazad kroz vreme. Ova mala zemlja ima bogatu i živopisnu prošlost, koja se ogleda u uticaju pravoslavnih južnoslovenskih, centralnoevropskih i zemalja Jadrana. Od arhitekture do kuhinje, ovde je vidljiva velika mešavina stilova.

Jedna od najboljih plaža koje ćete naći u Crnoj Gori je u Bečićima. Postoje i brojne pogodnosti za vodene sportove i istorijski grad – Budva, koja je pogodna za šetnju duž šetališta ili ako vam je zabavnije da se provozate po njemu u malom vozu. Osnovan u 9. veku, ovaj šarmantni grad je pun prodavnica, restorana i barova.

Ili, dalje duž obale izaberite lepi Miločer. Smešten na dvadeset pet hektara, sa uređenim vrtovima i parkovima, to je letnja rezidencija predsenika zemlje. Sa divnim pogledom na očaravajuće ostrvo Sveti Stefan, razumljivo je zašto je Miločer njegov izbor.

Što se tiče gradova u Crnoj Gori, sa svojim terakot krovovima, kaldrmisanim ulicama i zidovima unaokolo, oni izgledaju kao da su zamrznuti u vremenu, nekoliko stotina godina unazad. Budva, na primer, je puna srednjevekovnih kula i zidina. Njegova obala je, ipak, moderna i elegantna, oivičena brojnim restoranima i barovima. U neposrednoj blizini su Bečići, jedna od najmodernijih destinacija na Jadranskoj obali, zahvaljujući raskošnim hotelima, buticima i prodavnicama.

Kotor, ne treba propustiti. Nalazi se na vrhu liste najlepših zaliva Crne Gore. Grad trgovaca i mornara, sa brojnim pričama koje ima da ispriča, zgradama za divljenje i važnim kulturnim mestima, rezultiralo je da se Stari grad u Kotoru stavi na UNESC-ovu listu svetskih baština. Svake godine veliki broj festivala i karnevala, dovodi veliki broj turista i čini ovo mesto živim.

Ostrvo Sveti Stefan je postalo glamurozno, luksuzno, zatvoreno letovalište, gde su plaže savršeno uklopljene sa prirodnim okruženjem.

Ovde se mogu istraživati plaže, jezera, planine i kanjoni, sve u jednom danu. A smeštaj možete pronaći u hotelima, luksuznim vilama ili privatnim kućama. Istorijski gradovi, netaknuta ruralna svetilišta i neprocenjivi istorijski spomenici su rasprostranjeni širom cele zemlje.

U zavisnosti od izbora lokacije i smeštaja u Crnoj Gori, ovde postoje dva aerodroma, koja su međunarodna i primaju direktne letove iz Londona, Glazgova, istočne Engleske, Mančestera i Dablina. Pružaoci usluga su British Airways, Croatia Airlines i Aer Lingus.